Vinerea Mare. Tradiții și obiceiuri în această zi. De ce se ține post negru

Vineri este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor, în care credincioșii țin cont de multe tradiții și obiceiuri. Este o zi de doliu, ziua în care Mântuitorul a fost răstignit, cea mai importantă din Postul Paștelui.

În tradiția creștină se spune că Iisus Hristos a fost rastignit si a murit pe cruce, în această zi. Așadar, iată ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate.

Vinerea Mare. Tradiții și obiceiuri în această zi. De ce se ține post negru

Vinerea Mare, care mai poartă denumirea de Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor simbolizează ziua morţii şi îngropării Domnului Iisus Hristos.

Este ultima denie, care vorbește despre patimile pe care le-a îndurat Mântuitorul de-a lungul celor trei zile și au loc practici extrem de interesante.

În tradiția creștină se spune că în Vinerea Mare, Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce. În această zi, gospodinele sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile bucatelor tradiționale, iar credincioșii merg la biserică pentru a trece pe sub Sfântul Aer. De altfel, mulți dintre ei țin post negru.

În Vinerea Mare se ține post negru, în semn de jertfă adusă Mântuitorului, pentru că S-a răstignit pentru noi. Postul negru reprezintă abținerea de la mâncare, dar și de la tot ce înseamnă mânie, bârfă, ceartă. De asemenea, în Vinerea Mare se mai vopsesc ouăle roșii, care reprezintâ sângele vărsat de Iisus, atunci când fost răstignit.

Din bătrâni se mai spune că dacă ziua din Vinerea Mare va fi una însorită, atunci anul va fi unul roditor, iar dacă nu, atunci anul nu va aduce prea multe roade.

Tot din popor se mai spune că dacă te vei scălda în apă rece, în Vinerea Mare, atunci vei fi sănătos tot anul.Este recomandat ca de astăzi se te împaci cu toate persoanele cu care te-ai certat, să le ierți și să ajungenți la un consens.

Ce este interzis în Vinerea Neagră

În Vinerea Mare, consumul de urzici și folosirea oțetului pentru mâncăruri sunt complet interzise deoarece, pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar când i-a fost sete i s-a dat să bea oţet. De altfel, nu ai voie să faci treburi la câmp sau să plantezi ceva, pentru că nu va rodi.

În această zi nu este bine să omorâţi animale, păsări și nici să consumați carne. Cei mai mulți credincioși țin post negru în această zi de doliu, în semn de respect și mulțumire pentru tot chinul îndurat de Mântuitor pentru noi.

Mai mult, tunsul părului semnifică un deces în familie. În majoritatea regiunilor din țară se spune că îți va muri cineva drag dacă mergi la frizer, iar tu vei fi lovit de boli grave din această cauză.

În această zi gospodinele nu coc cozonaci, pâine, sau orice altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului. Se spune că cei care se scufundă în apă rece de trei ori vor fi feriți de orice boală și nu vor ști ce este greul.

Se evită alimentele care amintesc de umilința lui Iisus

În Vinerea Mare se evită alimentele care amintesc de umilința lui Iisus. Se evită, astfel oțetul și urzicile. Astăzi nu se ară ogoarele, nu se plantează pomi pentru că nu vor produce roade si nici nu se spala. În Vinerea Mare, copiii adună flori de pe câmp și le duc la biserică.

Se cântă Prohodul în biserici

În Vinerea Marea se obișnuiește a cânta Prohodul Domnului. Un cântec ce reprezintă momentul din care Iisus a fost vândut de Iuda, în schimbul unor arginți, și momentul până când mâinile acestuia i-au fost bătute în cuie.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤